Važnosta bora i drugih mikroelemenata

Što su mikroelementi i zašto su važni šećernoj repi?

Mikroelementi su elementi koje biljke koriste u malim količinama ali su istodobno neophodne za održavanje životnih funkcija. Kod šećerne repe uz sve ostale mikroelemente, dva su posebno važna – bor i mangan.

I dok su nedostaci mangana, čiji nedostatak umanjuje sadržaj šećera, rjeđi, nedostatak bora se javlja češće posebno na alkalnim tlima (pH>7,5) i u vrijeme suše kad bor postaje biljci nepristupačan.  Rjeđe se nedostatak bora javlja kao posljedica ispiranja zbog preobilnih oborina. 

Kako prepoznati nedostatak bora?

bor

Izgled lisnih drški kod nedostatka bora

Pošto nedostatak bora može izazvati smanjenje prinosa, neophodno je poznavati simptome ovog nedostatka kako bi eventualnom folijarnom prihranom (preko lista) spriječili razvoj mogućih šteta. Moguće je i davanje bora u tlo prilikom gnojidbe kako bi se otklonio ovaj nedostatak.

U početku dolazi do propadanja centralnog dijela lisne rozete a kasnije se trulež širi na cijelu glavu pa je nedostatak bora poznat i kao trulež glave šećerne repe. Na gornjim stranama lisnih drški starijeg lišća javljaju se poprečne tamne mrežaste pjege poput ljestava koje dovode do odumiranja lista.

Nedostatak je vidljiv i na provodnim snopovima koji su na poprečnom presijeku tamne boje. Obično se jači nedostatak, čak i propadanje uočava u oazama manjih ili većih promjera, posebno u sušnijim uvjetima.

Šećerna repa godišnje iznese oko 500 g/ha bora.

Ima li koristi od dodavanja mikroelemenata preko lista?

Rezultati ispitivanja folijarne prihrane (prihrana preko lista) borom i magnezijem nedvojbeno pokazuju da je ova mjera opravdana. Posebno se ova mjera preporuča proizvođačima na čijim je tlima utvrđen nedostatak  tih elemenata ili pri pojavi prvih simptoma nedostatka na listu. Povećanje digestije primjenom bora iznosi 0,46 %, odnosno magnezija 0,70 %. Dobiveni porast prinosa korijena repe bio je 2,4 t/ha pri dodavanju bora, odnosno 5,9 t/ha pri gnojidbi magnezijem a ekonomska računica pokazuje i financijsku opravdanost.

Nedostatak mangana

Nedostatak mangana

magnezij

Nedostatak magnezija

Nedotatak molibdena

Nedostatak molibdena

3,424 total views, 3 views today