U Županji održan prvi godišnji sastanak Programa unaprijeđenja proizvodnje šećerne repe „70×17“

Nakon što je prošle godine započet s realizacijom Program unaprijeđenja proizvodnje šećerne repe „70×17“, a koji je pokrenut na osnovu želje šećerana da unaprijede rezultate proizvodnje kako bi proizvođači bili zadovoljniji konačnim profitom, a šećerane osigurale dovoljno količinu sirovine, te izostanka organiziranog, interaktivnog i integriranog rješavanja konkretnih problema u proizvodnji od strane znanstvenih ustanova, u Županji je održan prvi ovogodišnji sastanak.
Na sastanku su sudjelovali brojni profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te stručnjaci iz šećerana Viro grupe.
U uvodnoj prezentaciji koordinatora Programa mr.sc Ive Rešića proanalizirani su svi problemi proizvodnje te dosadašnje aktivnosti koje sve vode prema ostvarenju konačnog cilja a to je – postojećom tehnologijom proizvodnje s pojedinim manjim ili većim finesama, a kroz donošenje određenih pravila proizvodnje, otkloniti sva ograničenja za maksimalno ostvarenje mogućih rezultata:
 Povećanje prosječnog prinosa na 70t/ha
 Povećanje prosječne digestije na 17 %
 Smanjenje oscilacija proizvodnih rezultata po godinama
 Formiranje kvalitetne baze proizvođača s visokim potencijalom proizvodnje
Način realizacije koji je potvrđen i prikazan u planu daljnjeg rada je:
1. Analizirati svaki dio proizvodnje šećerne repe i otkriti ograničenja u postizanju maksimalno mogućih rezultata
2. Naći rješenja i otkloniti ograničenja u ostvarivanju maksimalno mogućih rezultata
3. Primijeniti rješenja i dostići planiranu proizvodnju od 70 t/ha i digestiju 17 na što većem broju površina.
Rad će se odvijati po radnim skupinama, a zajednička završna godišnja konferencija sudionika programa i djelatnika sirovinskih službi, s rezultatima istraživanja i analizom ponudit će rješenja za popravak tehnologije.

974 total views, 1 views today