Pravilno rezanje glava pri vađenju šećerne repe

Nekoliko je razloga zašto je važno pravilno rezanje glava:

  • zbog manje nečistoće predane repe  – glava s lišćem ulazi u ukupnu nečistoću koja se odbija od predane repe. Kod nepravilno podešenih  kombajna i repa rijetkog sklopa ta nečistoća zna biti nekoliko postotaka veća.
  • zbog manjeg troška transporta – transport zauzima značajnu stavku u troškovima proizvodnje šećera i ovih nekoliko posto iznosi bespotrebno plaćen prijevoz.
  • zbog veće kvalitete korijena u preradi – u glavi repe je znatno manje šećera od tijela repe a sadržaj štetnih nešećera puno veći, pa se prosječna kvaliteta smanjuje kao i iskorištenje.
  • zbog manjih troškova prerade repe – puno glava s više nešećera znači i veći utrošak energije za preradu,više melase, više rezanca u odnosu na šećer, a time i veće troškove.  

1,646 total views, 2 views today