Kvaliteta sjemena

Pod kvalitetom sjemena se podrazumijeva:

– Klijavost – sposobnost sjemena da da klicu. Postotak klijavosti današnjih sorti je izuzetno velik i kreće se preko 98 %.
– Jednokličnost – svaka sjemenka treba dati jednu klicu. Kod šećerne repe plod može imati 2-3 sjemenke pa toliko i klica. Kod dorađenog sjemena za sjetvu višekličnost je rijetka pojava.

– Krupnoća – Krupnije sjeme daje jaču i krupniju klicu, brže klija. Iako sama krupnoća sjemenke ne mora značiti i veći korijen, brže klijanje i otpornija klica daje bolje nicanje, bolji sklop a u konačnici više šećera po hektaru. Veličina sjemena utječe na njegovo cijenu jer izbor krupnijeg sjemena znači i manje proizvedenu količinu sjemena za tržište.
– Ujednačenost – Ujednačeno sjeme kod dobre pripreme tla znači i ujednačenije klijanje i nicanje a time olakšanu zaštitu i daljnje agrotehničke mjere. Kod pripreme sjemena radi se kalibraža pa sjeme bude ujednačeno po veličini. Današnja dorada sjemena preko dodanih stimulatora kluijanja i nicanja pridonosi ujednačenosti.
– Zdravstveno stanje – sjeme koje se sije mora biti zdravo i zaštićeno od bolesti koje na njemu mogu biti. Kvaliteni fungicidi i insekticidi koji se danas primjenjuju
to u potpunosti omogućavaju.

1,728 total views, 1 views today