Kalij i gnojidba šećerne repe

Kako se repa odnosi prema kaliju i kada gnojiti kalijem?

Omjeru dušika i kalija u gnojidbi šećerne repe poklanja se posebna pozornost jer povećanjem doze dušika raste usvajanje kalija i natrija uz pad tehnološke kakvoće korijena. Kalij šećerna repa usvaja u velikim količinama. Kod nas se gnojidbom treba dodati 150 – 250 kg kalija.

Gotovo cijela količina kalija se dodaje u jesen u osnovnoj gnojidbi i to s formuliranim kompleksnim gnojivima za šećernu repu (5:15:30, 7:20:30 i sl.), ili kao KCl. Pristupačnost kalija ovisi o oborinama jer je pri većoj vlažnosti veća količina pristupačnog kalija.

Zašto je važan kalij?

Kao i druga dva makroelementa, kalij je od velikog značaja za repu. Utječe i na porast biljke i na količinu šećera. Kalij je važan zbog reguliranja protoka vode kroz biljku i održavanja jedrosti biljke. Dobro opskrbljene biljke kalijem otpornije su na nepovoljne vanjske utjecaje – sušu, niske temperature i bolesti.

Višak kalija se rijetko može zapaziti i on ne utječe na prinos ali se kvaliteta korijena smanjuje (više štetnih nešećera).Višak može uzrokovati i pojavu nedostataka kalcija, magnezija, bora, cinka i mangana.

Kako prepoznati manjak kalija?

Kod manjka kalija mijenja se boja rubova starijeg lišća koje poprima brončano smeđu boju a kod izrazitog nedostatka i na peteljkama nastaju prugaste smeđe nekroze. Manjak kalija uzrokuje i kratkoću korijena, smanjenje broja korjenovih dlačica i osjetljivost na bolesti. Nedostatak kalija se može zapaziti na lakim i pjeskovitim tlima.

 

1,353 total views, 2 views today