Izašao treći broj časopisa Repa.hr

Završila je još jedna kalendarska i proizvodna godina – 68. u Sladorani i 35. u Viru, nakon koje svodimo račune ocjenjujući sve što se u njoj događalo. Kao i svi, i mi proizvođači repe i šećera analiziramo sve pokazatelje te naše proizvodnje ne bismo li u budućnosti ispravili one loše stvari i još više unaprijedili one dobre.

Ova nam je proizvodna godina donijela dva razočaravajuća događaja, ali nas i podarila vremenskim prilikama koje su omogućile rekordne pojedinačne prinose, ali i ukupno rekordan prosječan prinos koji je za 13 % veći od do sada najvećeg iz 2008. Taj rezultat je donekle umanjio negativnosti koje su u većini bile prouzrokovane nezabilježenim padom cijene šećera na tržištu, što je cijelu našu industriju šećera dovelo do ruba opstojnosti.

Prvi razočaravajući događaj bilo je neminovno smanjenje cijene šećerne repe kako bi prerada ovogodišnje sirovine bila izvediva. Iako i s tim odnosima trenutačne cijene šećera i plaćene sirovine šećerane bilježe gubitak, ova mjera dala je priliku da se kroz očekivani rast cijena šećera u skoroj budućnosti naša industrija oporavi i nastavi biti ono što je zadnjih godina i bila – perjanica prehrambene industrije. Važno je napomenuti i zabilježiti da su u ovome proizvođači odigrali ključnu ulogu prepoznajući ozbiljnost situacije i svojim pristankom uzvratili šećeranama nedavna retroaktivna povećanja cijena u tri navrata i sa svoje strane učinili sve da ova proizvodnja opstane. Ovakvu partnersku gestu šećerane su popratile odlukom o smanjenju donje granice digestije na 11 % čime je veći dio proizvođača naplatio svoju proizvodnju adekvatnom cijenom.

Druga negativnost koja  će biti zabilježena je nezapamćena šteta od pjegavosti lista – cerkospore koja je prouzročila ogromne štete kroz nisku digestiju. Ovakav nizak sadržaj šećera se višestrano negativno odrazio – i na nižu cijenu sirovine i na veće troškove prerade, i ovaj problem će se iz tih razloga najozbiljnije rješavati te ćemo kroz više mjera onemogućiti ponavljanje ovakvih niskih vrijednosti.

Ova godina je zabilježena i kao godina u kojoj je počeo izlaziti vaš i naš list, kao jedan od najpristupačnijih medija za tehnološke obavijesti i za informiranje iz svih područja proizvodnje šećerne repe. Budući da se list tako i tretira, moguće ga je isporučivati samo proizvođačima šećerne repe koji imaju ugovorenu proizvodnju te je ovo zadnji broj koji se šalje na adrese iz ugovora za proizvodnju 2014. Nadamo se, a to je i jedna od tema ovog broja, da ćete ostati i dalje proizvođači šećerne repe kako bi vam i dalje dostavljali list na kućnu adresu.

Na kraju, zahvaljujem u svoje ime i u ime naših tvornica na prošlogodišnjoj suradnji, usprkos svim nedaćama, i razumijevanju na svim propustima ukoliko i gdje ih je bilo. U nadi i vjeri dobre proizvodne godine, želim vam puno uspjeha ne samo u proizvodnji šećerne repe, nego i svim kulturama s vaših oranica…

Novi broj časopisa možete preuzeti ovdje

1,836 total views, 2 views today