Čuvanje izvađene šećerne repe

Korijen izvađene šećerne repe je i nakon vađenja  još  fiziološki  aktivan i njegovo čuvanje je izuzetno važna tehnološka mjera. Za čuvanje je bitno nekoliko osnovnih zahtjeva :

 1. U ranim rokovima, pri još visokim temperaturama izbjegavati  i kraća skladištenja
 2. Repu skladištiti u uske i duge prizme
 3. Prizme formirati na otvorenom prostoru uz dobar pristup strujanju zraka
 4. Prizme je bolje formirati na zemlji nego na betonskoj podlozi
 5. Prizmirati samo čistu repu
 6. Omogućiti kamionski pristup prizmama i u lošim vremenskim uvjetima
 7. Kod formiranja prizmi izbjegavati gaženje repe
 8. Kod više prizmi voditi evidenciju starosti i stanja repe

Kako se gubi šećer u uskladištenoj repi?

Gubici šećera nastaju kada se u korijenu počnu odvijati procesi  rastvaranja šećera u jednostavnije oblike. Razlozi za njihovo nastajanje su najčešće izbijanje novog lista ili razne bolesti koje rezultiraju truljenjem korijena. Da bi ti (biokemijski) procesi krenuli, zbog najčešće navedenih uzroka, potrebni su i posebni uvjeti za njihovo odvijanje.

Najvažniji uvjeti su  visoka temperatura i relativna vlaga zraka. Čimbenici koji omogućavaju ovakve uvjete i koje treba svakako isključiti su :

 • Nepravilno uskladištena repa – Široke prizme onemogućavaju slobodno prozračivanje i zbog disanja korijena dolazi do kondenzacije vlage u prizmi.
 • Prizma bez  strujanja zraka –  Ukoliko oko prizme postoje objekti koji sprječavaju protok zraka stvaraju se nepovoljni mikroklimatski uvjeti za čuvanje.
 • Prisutnost  korova – Velika količina primjesa korova znači i intenzivno disanje pri čemu se  stvara veća temperatura i relativna vlaga
 • Prisutnost oboljele repe – Oboljela repa predstavlja žarište zaraze za uskladištenu repu
 • Loše izvađena repa – Repa s loše odrezanom glavom (list), ili oštećena pri manipulaciji ubrzava proces gubitka šećera
 • Tvrda podloga u kombinaciji s oborinama –  Skupljanje vlage na dnu prizme i kasnije isparavanje stvara odlične uvjete za narušavanje kvalitete uskladištene repe.

3,370 total views, 2 views today