Analiza tla i gnojidba šećerne repe

Šećerna repa je specifična kultura u čijoj proizvodnji nije bitan samo prinos već posebno i kvaliteta korijena a na što izuzetno utječe i sama gnojidba. Zbog toga je osim količine gnojiva važan i odnos unesenih količina gnojiva te vrijeme i način primjene. Pri tome treba dakako voditi računa i o tipu tla zbog planiranja ispiranja ili neiskoristivosti (fiksacije) određenih količina hranjivih elemenata.

Pri gnojidbi šećerne repe osim tri makroelementa – dušik, fosfor, kalij, treba voditi računa i o mikroelementima, posebno boru, koji su neophodni za normalan rast i razvoj šećerne repe.

Zašto je važna analiza tla

Ishrana šećerne repe bez analize tla je kao pravljenje kolača bez ikakvih mjera – može ispasti dobar ali i najčešće ima neki nedostatak. Da bi se izvršila pravilna gnojidba neophodno je poznavati karakteristike i sadržaj već prisutnog hranjiva u tlu. Isto tako treba poznavati i neke fizikalno-kemijske karakteristike tla koje utječu na rast i razvoj šećerne repe.

Šećerna repa je kultura koja je izuzetno osjetljiva na dinamiku i količinu usvajanja hranjiva i postizanje najviših rezultata proizvodnje šećera po hektaru je nemoguće bez analize tla i precizne preporuke. Procjena sposobnosti tla da ponudi određenu količinu dušika, pored dugotrajne i skupe laboratorijske procedure, još uvijek ne daje pouzdane vrijednosti, pa se kombinira s Nmin metodom kojom se utvrđuje ostavljeni mineralni dušik u tlu.

Također, koristi se i analiza lisnih peteljki koje su akumulator nitrata kod šećerne repe i mjerenje aktivnosti enzima (nitratne reduktaze) u lišću kao pokazatelj intenziteta
ugradnje dušika u organsku tvar (korijen).

Vrijeme za gnojidbu

  • Gnojidbu stajnjakom treba izvršiti prije srednjeg oranja da bi se organska tvar stigla razgraditi.
  • Osnovnu gnojidbu  u jesen treba izvršiti s gotovo cjelokupnom količinom  kalija i 2/3   fosfora. (5:15:30, 7:20:30 i sl., kalijeva sol, MAP…)
  • predsjetvenoj gnojidbi treba dati preostali fosfor i većinu dušika.
  • Prihranu treba provesti samo prema potrebi a najkasnije do faze 4 para listova.

2,292 total views, 1 views today